رژیم فستینگ؛ نحوه عملکرد، فواید، روش ها و خطرات آن
رژیم فستینگ یا رژیم روزه داری یک برنامه غذایی است که بین روزه و غذاخوردن یک برنامه منظم با ساعت دقیق مشخص می کند.
تحقیقات نشان داده است که رژیم فستینگ راهی برای کنترل وزن و پیشگیری از ابتلا به بسیاری از بیماری ها مثل انواع بیماری های قلبی عروقی است. اما سوال اینجاست که چطور باید این رژیم را انجام دهیم؟ آیا این رژیم کاملا امن و بی خطر است؟
در ادامه به هر آنچه نیاز است درباره این رژیم بدانید می پردازیم. با فیتنسیا همراه باشید.
فهرست مطالب
رژیم فستینگ چیست؟
بیشتر رژیم های غذایی بر این تمرکز دارند که شما باید چه چیزهایی بخورید و چه چیزهایی نخورید، اما این رژیم که امروزه بسیار پرطرفدار شده به زمان بستگی دارد؛ یعنی اینکه چه زمانی غذابخورید و چه زمانی غذا نخورید.
در رژیم فستینگ، شما فقط در یک زمان خاص غذا می خورید. تحقیقات نشان می دهید این رژیم برای تعداد معینی از ساعت ها در روز یا اجرای این برنامه چند روز در هفته فواید بسیاری برای سلامتی دارد.
از گذشته تا آینده
یک عصب شناس معروف به نام مارک ماتسون به مدت 25 سال درباره رژیم فستینگ مطالعه کرده است.
ماتسون می گوید با توجه به روند تکامل انسان ها، بدن ما می تواند ساعت ها یا حتی چند روز بدون غذا بماند. در دوران ماقبل تاریخ، قبل از اینکه انسان ها کشاورزی یاد بگیرند، شکارچی بودند.
آنها برای زنده ماندن و رشد شکار می کردند. اما در دوره های زمانی طولانی بدون غذا برای شکار جدید و جمع آوری دانه های خوراکی زمان و انرژی زیادی صرف می کردند.
حتی همین 50 سال گذشته نیز، تعادل وزن و داشتن سبک زندگی سالم بسیار ساده تر بود. هیچ رایانه ای وجود نداشت و تماشا کردن تلوزیون اینقدر رایج نبود. ساعت خواب و بیداری مردم تنظیم بو. هیچ کس شب تا صبح را به بهانه فیلم دیدن به همراه خوراکی های ناسالم بیدار نمی ماند. فعالیت ها بیشتر بود و کارکردن تحرک بیشتری لازم داشت یعنی به طور کلی مردم ورزش بیشتری داشتند.
اما امروزه؛ با وجود اینترنت، تلوزیون و سایر سرگرمی های 24 ساعته، بسیاری از بزرگسالان و کودکان ساعت های بیشتری بیدار می مانند تا تلوزیون تماشا کنند، در رسانه های اجتماعی فعالیت کنند، بازی کنند. همه ی این ها به معنای بی تحرکی طولانی مدت و مصرف میان وعده در تمام طول روز می باشد.
پس عجیب و غریب نیست که امروز ابتلا به انواع بیماری های گوناگون ناشی از چاقی و عدم تحرک اینقدر شایع باشد. بسیاری از افراد نمی دانند این سبک زندگی چه بلایی سرشان خواهد آورد!
رژیم فستینگ چگونه عمل می کند؟
چندین روش مختلف برای اجرای این رژیم وجود دارد. اما همه آنها بر اساس انتخاب دوره های زمانی منظم برای مصرف غذا و عدم مصرف غذا است.
به عنوان مثال؛ رژیم فستینگ 16/8 به این معنی است که؛ یک دوره 8 ساعته در روز غذا می خورید و 16 ساعت باقی مانده را به جز مایعاتی مثل آب، چای، قهوه و دیگر مایعات کم کالری هیچ چیز دیگری نمی خورید.
یا روش دیگر این است که شما دو روز در هفته را انتخاب کنید تا در این دو روز فقط یک وعده غذایی در روز بخورید.
در این رژیم؛ بدن پس از ساعت ها بدون غذا، ذخایر قند خود را تمام کرده و شروع به چربی سوزی برای کسب انرژی می کند.
پیشنهاد می کنم این پست را از دست ندهید: رژیم غذایی برای لاغری، معرفی 5 تا از کاربردی ترین رژیم های روز دنیا
روش های مختلف رژیم فستینگ
قبل از شروع این رژیم با پزشک و یا یک مربی مجرب مشورت کنید تا پس از بررسی شرایط بدنی و وضعیت سلامتی شماف تصمیم بپیرد که آیا این روش برای شما مناسب است یا خیر.
به عنوان مثال ممکن است روش 16/8 را انتخاب کنید: 8 ساعت مصرف غذا و 16 ساعت بدون غذا
یا یکی دیگر از روش های این رژیم که به 5:2 معروف است. این استراتژی به این معناست که شما می توانید 5 روز در هفته را غذا بخورید، و برای دو روز دیگر فقط باید یک وعده غذایی با 500-600 کالری در روز مصرف کنید.
در دوره های طولانی تر گفته می شود 24، 36، 48 و 72 ساعت غذا نخورید. این روش ها ممکن است خطرناک باشد بنابراین پیشنهاد می کنم آنها را اجرا نکنید.
این دوره های طولانی حتی ممکن است باعث ذخیره چربی بیشتر در بدن شود. چرا؟ زیرا وقتی مدت طولانی کالری به بدن نمی رسد بدن در وضعیت اضطراری قرار میگیرید و بعد از دریافت کالری ذخیره چربی را افزایش می دهد تا در روز های آتی از آن استفاده کند.
تحقیقات نشان می دهد که دو تا چهار هفته طول می کشد تا بدن به رژیم فستینگ عادت کند. ممکن است در حالی که به روال جدید عادت می کنید احساس گرسنگی یا بدخلقی کنید.
اما، پس از این دوره کوتاه ، متوجه می شوید که تمایل دارید به برنامه پایبند باشید، زیرا متوجه می شوید که احساس بهتری دارید.
در رژیم فستینگ چی بخوریم؟
این رژیم به دو قسمت غذا خوردن و غذا نخوردن تقسیم می شود.
در مواقعی که غذا نمی خورید، مصرف آب و نوشیدنی های بدون کالری مثل قهوه بدون شکر و چای تلخ مجاز است.
در طول دوره های غذا خوردن، نباید خود را بسیار محدود کنید به طوری که نتوانید دوام بیاورید و بیشتر از گذشته غذا بخورید.
فقط کافیست از خوردن غذا های ناسالم پرکالری، غذاهای سرخ شده پرهیز کنید. غذاهای سالم و مغذی مثل؛ سبزیجات تازه، چربی های گیاهی، پروتئین بدون چربی و کربوهیدرات فرآوری نشده مثل غلات کامل مصرف کنید تا هم سالمتر باشید و هم به زودی تناسب اندام را تجربه کنید.
فواید رژیم فستینگ
این رژیم دستاوردی فراتر از چربی سوزی برای شما خواهد داشت. این رژیم به سلامت بدن و مغز شما کمک خواهد کرد. رژیم فستنیگ در صورت تداوم و اصول می تواند به شما کمک کند تا عمر طولانی تر،بدن لاغرتر و ذهن فعال تر داشته باشد.
در طول این رژیم فستینگ اتفاقات زیادی می افتد که می تواند از بدن در برابر بیماری های مزمن مثل دیابت نوع 2، بیماری های قلبی، اختلالات عصبی مرتبط با سن و بسیاری از سرطان ها محافظت کند.
در ادامه برخی از فواید رژیم فستینگ آورده شده:
- بهبود تفکر و حافظه کلامی
- سلامت قلب و بهبود فشار خون
- بهبود عملکرد فیزیکی
- کاهش وزن و تناسب اندام
- کنترل دیابت نوع 2
- سلامت بافت بدنی
این پست را از دست ندهید: بهترین حرکات شکم و پهلو در خانه بدون تجهیزات + آموزش تصویری
آیا این رژیم بی خطر است؟
برخی از افراد برای کنترل وزن این رژیم را امتحان میکنند و برخی دیگر از این روش برای درمان بیماریهای مزمن مانند سندرم روده تحریکپذیر، کلسترول بالا یا آرتروز استفاده میکنند. اما باید بدانید که این رژیم برای همه مناسب نیست.
باز هم تاکید می کنم قبل از شروع رژیم فستینگ (یا هر رژیم غذایی دیگر)، ابتدا باید با پزشک و یا مربی خود مشورت کنید. (یا هر رژیم غذایی)
این رژیم برای برخی از افراد ممنوع است:
- کودکان و نوجوانان زیر 18 سال
- زنان باردار و شیرده
- افراد مبتلا به دیابت نوع 1 که انسولین مصرف می کنند.
برخلاف افراد مبتلا به دیابت نوع 2، رژیم فستینگ برای دیابت نوع 1 که انسولین مصرف می کنند مناسب نیست و ممکن است خطراتی داشته باشد.
باید توجه داشته باشید که این رژیم در افراد مختلف اثرات گوناگونی دارد. اگر بعد از شروع رژیم فستینگ دچار اضطراب غیر عادی، سردرد، حالت تهوع و یا علائم دیگر شدید حتما با پزشک خود صحبت کنید.
این پست را نیز مطالعه کنید: تقویت عضلات کمر؛ 5 تمرین تقویتی برای کاهش کمردرد
جمع بندی
در این پست متوجه شدیم که رژیم فستینگ چیست و چگونه عمل می کند. همچنین بررسی کردیم که خوردن غذاهای سالم و مغذی در این رژیم هیچ مانعی ندارد. این رژیم برای افرادی که می خواهند وزن کم کنند، همچنین برای کسانی که می خواهند بیماری های مزمن خود را کنترل کنند ،و یا از ابتلا به این بیماری ها پیشگیری کنند، بسیار مناسب است. این رژیم باعث می شود تا شما احساس بهتری داشته باشید. همچنین سبب سبک زندگی سالم تر و عمر طولانی تر می شود . این رژیم قوانین و چهارچوب های مخصوص خود و همچنین روش های گوناگونی دارد انتخاب یکی از این روش ها شاید کار سختی باشد، بنابراین قبل از شروع با پزشک و یا مربی خود مشورت کنید تا با بررسی کامل شرایط سلامتی شما مشخص شود که کدام روش برای شما مناسب تر است. موفق باشید.